Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, του πολιούχου της Θεσσαλονίκης

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μόλις 5 λεπτά με τα πόδια από της πλατεία Αριστοτέλους, στην οδό Αγίου Δημητρίου, βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου και αποτελεί τον σημαντικότερο παλαιο-χριστιανικό ναό της πόλης για πολλούς λόγους.
Ο Ναός για πολλούς ταυτίζεται με την ιστορία της πόλης και τα γεγονότα που τη σημάδεψαν.

Αποτελεί εξαίρετο δείγμα αρχιτεκτονικής ενώ έχει υποστεί αρκετές ανακατασκευές, προσθήκες αλλά και καταστροφές που συνέβησαν στο πέρασμα των αιώνων.

Κατά τον 4ο αιώνα μ. Χ. κατασκευάστηκε αρχικά ένας μικρός Χριστιανικός ναός πάνω από τα ερείπια των αρχαιοτέρων Ρωμαϊκών λουτρών που βρίσκονταν στον ίδιο χώρο. Έναν αιώνα αργότερα η αρχική αυτή κατασκευή αντικαταστάθηκε από ένα Τρίκλινο Ναό, αλλά η τελική διαμόρφωση έγινε το 629 – 634 μ. Χ. σαν πεντάκλιτη Βασιλική με εγκάρσιο κλίτος.

Έχουν εφαρμοστεί διάφορες τεχνοτροπίες καθιστώντας το Ναό μοναδικό σε όρους θρησκευτικής τέχνης. Έχει ένα ιδιαίτερο, εξαγωνικό σχήμα, κάτι που είναι αρκετά σπάνιο. Τα υπέροχα μωσαϊκά του 5ου αιώνα και ο πλούσιος ζωγραφικός και μαρμάρινος διάκοσμος του χαρίζουν ιδιαίτερη αξία.

Στη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς, όπως και πολλά άλλα κτίρια που βρίσκονταν στο ιστορικό κέντρο της πόλης, και οι εργασίες για την αναστήλωση του ήταν συνεχεία και διήρκεσαν αρκετά χρόνια.

Ο Άγιος Δημήτριος αποτελεί πόλο έλξης αρκετών πιστών καθημερινά από όλη την Ελλάδα, την Ανατολική Ευρώπη, Βαλκανικές χώρες αλλά και άλλες ορθόδοξες χώρες γενικότερα.

Ο Ναός παραμένει ανοιχτός καθημερινά 06:00 – 22:00.

Η ζωή του Αγίου Δημητρίου

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, στα χρόνια του Διοκλητιανού, μεγάλου διώκτη των Χριστιανών.
Ήταν πολύ μορφωμένος και προερχόταν από επιφανή οικογένεια, γι’ αυτό και ο βασιλιάς Γαλέριος τον έκανε μέλος της Συγκλήτου της πόλης και τον όρισε στρατηγό όλης της Θεσσαλίας.
Ο Άγιος Δημήτριος δίδασκε υπέρ του Χριστιανισμού στη Θεσσαλονίκη.
Μόλις πληροφορήθηκε για τις δράσεις του ο Διοκλητιανός, διέταξε να φυλακιστεί, ενώ υπέστη πολλά βασανιστήρια, μέχρι που τον δολοφόνησαν.

Related Posts

Leave a Comment

Your email address will not be published. Fields marked with an * are required.